Meritie järjestää jäsenilleen veneilyyn ja erityisesti sen turvallisuuteen liittyvää koulutusta, veneilyteemaisia tapahtumia sekä yhteistä matkaveneilyä. Talkoot kokoavat jäseniä varsinkin Merivalkaman ylläpitoon liittyviin askareisiin.
Meritien jäsenet saavat ilmaisen veneiden katsastuspalvelun, jossa meritieläisten veneet katsastetaan vuosittain. Katsastus sisältää sekä viiden vuoden välein tehtävän peruskatsastuksen että vuosikatsastuksen.
Peruskatsastuksessa tarkastetaan muun muassa veneen runko, voimansiirtolaitteet, ohjauslaitteet, moottori ja riki. Vuosittain tarkastetaan SPV:ltä saatujen ohjeiden mukaan joitakin painopistealueita, mutta turvavarusteet aina perusteellisesti.
Matkaveneilyjaosto järjestää matkaveneilyyn liittyviä tapahtumia ja teemailtoja, yhteisiä eskaaderipurjehduksia sekä muita matkaveneilyn edistämiseen tarkoitettuja aktiviteetteja. Seura myöntää vuosittain mitalit mitalisääntöjen mukaan ansioituneille matkaveneilijöille.
Meritien perinteisten jäseniltojen tai tuttavallisemmin tiistai-iltojen teemoina on ollutt muun muassa Viron satamat, Pelastautuminen merihädässä, Luonnonsatamat Helsingistä itään, Vuorovesinavigointi, Estonia-onnettomuus, jossa luennoitsijana oli Kari Lehtola, Kapteenin vastuu, Pertti Duncker’in esitys purjehduksistaan sekä Purjeet ja niiden materiaalit ja ominaisuudet.
Matkaveilyjaoston mieleenpainuvimmalle eskaaderipurjehdukselle Eestiin osallistui lähes 90 henkilöä yli kolmenkymmenen veneen voimin. Monen mielessä on vielä huikea kaksipäiväinen purjehdus kuunari Helenalla Turusta Helsinkiin. Olemme matkaveneilyjaoston ansiosta saaneet tilaisuuden tutustua myös sellaisiin kohteisiin joihin ns. siviiliveneilijälle ei yleensä ole mahdollisuutta päästä. Eräs esimerkki tästä on vierailu omilla veneillä tutustumaan Upinniemen varuskunnan toimintaan, tai keväinen retki Utön majakkasaarelle ja siellä olevaan linnakkeeseen.
Kilpapurjehdus keskittyy pääasiassa Meritien järjestämiin koulutuksiin kilpailusäännöistä, tiistaikilpailuihin sekä yksinpurjehduskilpailuun. Meritien veneitä osallistuu yleensä myös yleisiin purjehduskilpailuihin, kuten esimerksiksi Helsinki Tallinna Race.
Meritie järjestää monipuolista koulutusta, joissa oppii navigointia, meripelastusta, purjeiden virittämistä ja paljon muuta veneilyyn liittyvää. Myös nuorison purjehduskurssit järjestetään joka kesä.
Veneseurat vartioivat Suomenojan venesatamassa ympäri vuoden. Vartiointi koostuu kahdesta osasta, jotka ovat talvi- ja kesävartiointi. Seurat ovat sopineet keskenään ajankohdat, milloin kunkin seuran jäsenet vartioivat.
Nuorisotoiminnan tavoitteena on opettaa lapsille ja nuorille vesillä liikkumisen perustaidot. Opetuskalustona käytetään optareita, Zoomia ja RIB:iä. Joskus käytössä on hieman isompaa kalustoa mm. My, Scout ja mahdollisuuksien mukaan seuralaisten veneitä.
Toiminta painottuu kesäkauteen ja pääsääntöisesti ollaan vesillä. Talvikaudella voidaan järjestää koulutusiltoja, mikäli osallistujia riittää.
Keväästä syksyyn pidetään iltapurjehduksia, joko tiistaina tai keskiviikkona. Iltapurjehdukset tapahtuvat purjejollilla ja moottoriveneellä. Iltatapahtumiin kuuluu merimiestaitojen opettelua mm. solmuja, perusnavigointia sekä väistämissäännöt. Iltapurjehduksia ohjaa koulutetut nuorisojäsenet. Riippuen käytettävistä ohjaajaresursseista, kesällä pyritään järjestämään leiri joko Suomenojalla tai jossain saarikohteessa.