Seuraava vastine Länsiväylässä 1.8.2015 olleeseen artikkeliin "Kymppitonnin tuki jokaiselle veneelle" on lähetetty Espoon kaupungin valtuutetuille:

 

Arvoisa Espoon kaupunginvaltuutettu

Länsiväylässä 1.8.2015 ollut artikkeli "20 miljoonan menetys veronmaksajalle – nyt tuli hintalappu veneilijöiden vaatimuksille" (Otsikoitu myös "Kymppitonnin tuki jokaiselle veneelle") sisältää väitteitä, jotka herättävät useita oleellisia kysymyksiä artikkelissa esitettyjen 'faktojen' paikkansapitävyydestä. Ensimmäiseksi artikkeli sisältää ristiriitaisia tietoja siitä, miten kyseiset laskemat ovat suoritettu. Epäselvyyksien selvittämiseksi Espoon kaupungin tulisi julkistaa nämä laskelmat mukaanlukien selvitykset laskelmien eri reunaehtojen valintaperusteista. Mihin esimerkiksi perustuu väite yli 7000 euron neliöhinnasta, kun esimerkiksi Nuottaniemessä myydään tällä hetkellä asuntoja 4000-5000 euron neliöhintaan? Nuottaniemi on oleellisesti kauempana Suomenojan voimalaitoksesta. Onko asiasta tehty minkäänlaista markkinatutkimusta esimerkiksi kysymällä 'Aiotko maksaa 700.000 euroa 100 neliön asunnosta, joka sijaitsee 250 metrin päästä hiili- ja kaasuvoimalasta sekä 700 metrin päästä metroasemasta ja josta on näkymä merenlahteen?' Tällä hetkellä on Suurpelto hyvä esimerkki siitä, miten Espoon kaupungin virkamiesten laskelmat ovat aikaisemminkin pahoin epäonnistuneet, joten suoritettujen laskelmien perusteet tulee selvittää espoolaisille.

 

Espoon kaupungin edustajan väite "Jos emme hyödynnä yhdeksän hehtaarin asuntorakentamiseen soveltuvaa aluetta Finnoossa vaan jätämme sen veneiden säilytyskäyttöön, tukisimme talvitelakointia noin 10 000 eurolla vuodessa jokaista venettä kohden..." esittää erittäin mielenkiintoisen tulkinnan käsitteestä 'yhteiskunnan tuki'. Tässä käsite 'yhteiskunnan tuki' pitää sisällänsä teoreettisen laskemien pohjalta saatu mahdollisen maksimaalisen taloudellisen tuoton menetyksen. Tämä tulkinta käsitteestä 'yhteiskunnan tuki' on kestämätön yhteiskunnallisesti katsottuna. Esimerkiksi suomalaisessa yhteiskunnassa virkamiehille asetun tasa-arvoisuuden vaatimuksen mukaan tämän kaltainen laskelma tulisi siis suorittaa jokaisen Länsimetron aseman ympäristölle ja siellä toimijoille. Siis kuinka paljon Espoon kaupunki tukee tämän laskentatavan mukaisesti esimerkiksi Urheilupuiston aseman ympäristössä olevia liikunnan toimialueella olevia pienyrityksiä? Miten tämänkaltainen tulkinta yhteiskunnan tuesta vaikuttaisi kilpailulainsäädännön soveltamiseen?

Finnoo-projektin johtajan Kimmo Leivon väite "Kaupungin on jo juridisesti vaikea tulevaisuudessa pyörittää veneiden säilytystä samoilla markkinoilla yksityisten toimijoiden kanssa." vaatii selvityksen siitä, mihin lainkohtiin ja mihin tulkintoihin tämä väite perustuu. Jos väite perustuu, niin kuin se antaa ymmärtää, kilpailulainsäädäntöön, syntyy siitä erittäin mielenkiintoinen tilanne. Lain mukaan vene on vesikulkuneuvo, joten jos lainsäädäntö asettaa juridisia esteitä kunnalle omistamansa maan luovuttamista korvausta vastaan vesikulkuneuvon säilyttämiseen, niin miksi sama lainsäädäntö ei asettaisi esteitä kunnalle kunnan omistaman maan luovuttamiselle maakulkuneuvojen säilyttämiseen, siis esimerkiksi autojen pysäköimiseen. Espoossahan on lukuisia pysäköintipalvelua antavia yksityisiä toimijoita.

Artikkelissa esiintyvien väitteiden pohjalta merellisessä Espoossa ollaan oleellisesti heikentämässä tai jopa osin estämässä veneilyä. Espoolaisena toivon, että Espoon kaupungin edustajat selventävät kyseessä olevassa artikkelissa esiintyvät yllä mainitut epäselvyydet, jottei syntyisi sellaista käsitystä, että Espoon virkahenkilöt johtaisivat Espoon poliittisia päättäjiä ja espoolaisia harhaan.

Tutkija Heimo Laamanen

Espoolainen veneilijä

Jäsenien sivut

Uutiset

 • Virheellisiä sähköpostiosoitteita Suulissa

  Usealla Meritien jäsenellä on virheellinen sähköpostiosoite Suulissa tai osoite puuttuu kokonaan. Jos jäsenenä et ole saanut Meritien tiedotuksia, niin käy tarkastamassa Suulissa oleva sähköpostiosoitteesi.

   
 • Pukkitalkoot

  Syksyn 2018 pukkitalkoot pidetään 17.9.2018 kello 15:00 -19:00. Pukit voi siirrättää autoilija Tomas Hagelberg hintaan 18€ / pukki.

   
 • Vapaita laituripaikkoja kesälle 2018

  Meritie ry:llä on vapaita laituripaikkoja kesälle 2018. Täysin uusitusta H-laiturista löytyy aisapaikkoja ja G-laiturista löytyy poijupaikkoja usealle eri venekoolle. Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä satamapäällikköön Johan Åbergiin sähköpostitse johan.aberg(at)pp5.inet.fi .

Saarikohteet

Meritien saarikohde on Merivalkama, joka sijaitsee Bejarhomenissa Inkoon saaristossa olympiaväylän varrella paikassa 59*55,6 P 23*52,01 I).